Et Mobilt Dukkehjem


Helt tæt på Nora og Thorvald

Sydhavns Teater, 24. august – 5. oktober

“Et mobilt dukkehjem” er intimt teater på mange måder. Man er overraskende tæt på skuespillerne og sine medtilskuere, samtidig med at historien der udfoldes foran os, foregår i en tætpakket, glimmerbesat hule af en campingvogn, hvor vi er vidner til et problematisk ægteskabs krampagtige dødsrallen.

Nora er skredet fra Thorvald, og hendes mission er at genfinde sig selv ved at sælge sin krop og spise bunker af chokolade. Det er Sydhavn Teater, der står bag forestillingen, og i rollerne som Nora og Thorvald Helmer ses Mille Maria Dalsgaard og Morten Hembo. Parrets venner, det tidligere kærestepar, Kristine Linde og Niels Krogstad spilles af Anne Voigt Christiansen og Jesper Hyldegaard. Man må sige, at de gør det godt, og der er svært at fremhæve én frem for de andre, da der virkelig er nogle solide præstationer i spil.
Morten Hembo er vanvittigt sjov og dejlig naturlig i sin spillestil, og balancerer fortrinligt mellem usympatisk, pengeglad idiot og indtagende, guitarspillende ægtemand. Mille Maria Dalsgaards Nora er gennemseksualiseret, stædig og hungrende, mens Anne Voigt Christiansen fungerer dejligt som veninden, der er med til at sikre hendes jordforbindelse. Jesper Hyldegaard er driftstyrret, evigt spisende og skøn i al sin magt og vælde.

“Et mobilt dukkehjem” er en dejligt anderledes forestilling. Sproget veksler mellem Ibsens forfinede dialoger, tidssvarende hverdagssprog og et mere impressionistisk, malerisk udtryk, der er med til at give forestillingen et helt unikt præg. Denne leg med sproget er ikke nem at iscenesætte, men instruktør Mareike Mikat har gjort et gedigent stykke arbejde, og karaktererne får liv, og virker både naturlige og relatérbare.
“Et mobilt dukkehjem” er en dejlig forestilling, og man skal bestemt ikke lade sig skræmme af intimiteten. Jeg kunne spore en anelse nervøsitet hos min gæst, der bestemt ikke bryder sig om interaktion og udsigten til muligvis at blive hevet med op på scenen, tryllekunster-style. Dette er der heldigvis intet af i forestillingen, og den formår at etablere et trygt og afslappet rum, hvor man på intet tidspunkt er utilpas ved situationen. Både min gæst og jeg var meget begejstrede for “Et mobilt dukkehjem”, og jeg sender fem kanyler afsted til Sydhavn Teater med tak for en dejlig aften.

Du kan læse mere om forestillingen på Sydhavn Teaters hjemmeside her.

Jeg er uddannet kandidat i Teatervidenskab og performancestudier på Københavns Universitet, og arbejder freelance som forestillingsleder både i vækstlaget og på de etablerede scener. Jeg holder af teater, der har en skarp visuel profil, og som tør berøre både de store spørgsmål og de helt nære hverdagsemner.

Vær den første til at kommentere