THE CITY

3 kanyler

Den hvide løgn
Bådteatret, 2.-20. april, “Why Not Theatre Company”

”Why Not Theatre Company” har taget Martin Crimps drama fra 2008 ”The City” op, med instruktion af Barry McKenna.

”The City” handler om ægteparret Claire og Christopher som bor i et lille hus med have midt i byen. Clarie er oversætter og forelsker sig i forfattere og Christopher er netop blevet arbejdsløs. De bor sammen med deres to børn, og har  en tilsyneladende almindelig tilværelse. Men løfter man gulvtæppet og kigger ind under overfladen, er intet som det skal være.

”Why Not Theatres Companys” opsætning af dramaet fremhæver i nogen grad absurditeten i dramaet. Det gør de igennem lyssætning og i samspillet mellem karaktererne. Man fornemmer hele tiden at der er et eller andet helt galt, men alligevel kan man ikke sætte fingeren på hvad det er. Claire og Christopher virker dybt unormale selvom de opfører sig civiliseret og almindeligt. Der er en slags falskhed over hver en sætning, en skjult agenda, en hvid løgn.the city
Claire og Christopher nævner også hele tiden deres børn, som leger rundt i huset, selvom man næsten ikke ser dem i forestillingen. Man bliver næsten i tvivl om, hvorvidt de rent faktisk eksisterer, og hvor meget de egentlig fylder i Claires og Christophers liv.
Deres kvindelige nabo er for alvor forstyrret. Hun brokker sig over at Claires og Christophers børn leger og larmer i haven. Hun er det ene øjeblik vandvittig rasende, det næste øjeblik flirtende og indtagende. Der er noget dybt foruroligende ved alle disse karakterer

Iscenesættelsen sætter stemningen. Forestillingen er foruroligende og uhyggelig, uden at der er noget decideret galt med karaktererne.
Teksten kommenterer fint på sig selv. Claire fortæller f.eks. Christopher om et møde hun har haft med en beundret forfatter, hvor han har fortalt hende om hans manglende kærlighed til sit barn. Claire fortæller Christopher at det overraskende nok ikke føltes mærkeligt at snakke om så personligt et emne: ”It’s was just a normal conversation. Like you and I talking right now”. Men situationen mellem Claire og forfatteren tenderer til at være absurd, og bliver derved et lige så absurd billede på Claires og Christophers forhold. Claire og Christopher er almindelige, og de fortæller hinanden og sig selv at de er forelskede i hinanden, lige som alle andre par, men er det blot en hvid løgn?

Forestillingen er i sin helhed vellykket, men skuespillet er meget stift og en anelse overspillet. Man kunne have ønsket sig at dette spil, kunne være blevet brugt til at fremhæve absurditeten i Crimps drama endnu mere.
Iscenesættelsen virker ikke så gennemarbejdet, på det visuelle og auditive plan, der er i stedet blevet arbejdet meget med tekst og karakterer. Dramaet har relevans, det er interessant og super velskrevet, og bestemt værd at bruge tid på. ”Why Not Theatre Company” spiller forestillingen på engelsk (som de gør med alle deres forestillinger) og det er privilegeret at opleve dramaet på originalsproget. Forestillingen er tro mod teksten, og har iscenesat den sådan at relationer og situationer giver mening, men stadig virker helt absurde og meningsløse.
“The City” får 3 propfyldte kanyler.

Du kan læse mere om forestillingen ”The City” på Bådteatrets hjemmeside og mere om “Why Not Theatre Company” her.

Anmeldt af: Ida Fredericia

Jeg er uddannet BA i Teatervidenskab med Dansevidenskab som bifag, samt MA i Moderne Kultur og Kulturformidling med bifag hos tillægsuddannelsen i Journalistisk formidling fra DMJX/Aarhus universitet. Jeg har arbejdet både bag, foran og på scenen som bl.a. producent, formidler og performer og har derfor en god forståelse for alle elementerne i en teaterproduktion. Jeg er redaktør på bloggen og til tider anmelder. Jeg er vild med eksperimenterende forestillinger f.eks. site specific forestillinger, totalforestillinger og sanseteater a la Teatro de los Sentidos, men jeg holder også af den gode historie så længe den er godt fortalt og skaber magiske øjeblikke.

Vær den første til at kommentere