Skammer-Maraton

5 kanyler

Middelalder-musical, magi og mystik

Østre Gasværk Teater, frem til 2. februar

Til en utraditionel forestilling kræves en utraditionel anmeldelse.
Østre Gasværk Teater viser i denne periode deres nye forestillingen ”Skammerens Datter 2”  i forlængelse af deres succes med ”Skammerens Datter 1” sidste sæson. Er man hardcore Skammerens Datter fan kan man se begge to på én aften. Kulturshot sendte 2 anmeldere i byen, for at opleve hele ”Skammer-maratonet”.skammerens datter

De to forestillinger dækker over de i alt 4 bøger, Lene Kaaberbøl har skrevet om ”Skammerens Datter” – og det er er blevet til et helt maraton som strækker sig over 6,5 time!  I den 1,5 times pause mellem de to forestillinger kan man spise middelalder-middag i teatrets foyer,  eller shoppe på det opsatte ”middelaldermarked”, hvor man udover merchandise og bøger, kan købe  hjemmelavet honning, fåreuld og vinterhuer. Her kan man hurtig købe sig fattig, og det store set-up gør teaterturen til en større oplevelse for familien end ”bare” at gå i teatret.
De 6,5 timer bliver på ingen måde for langt; man er godt underholdt hele vejen igennem, og det giver god mening at se begge forestillinger i ét stræk, da de 4 bøger strækker sig over én lang historie om de gode gamle temaer: venskab og familie, mod, ærlighed og identitet,

Men men men, nu da man kan vælge kun at købe billet til 1 af de to forestillinger, lad os da se på forestillinger hver for sig.

”Det er ligesom i bogen!” kan jeg høre
min sidemand viske til sin bedstemor

Skammerens Datter 1
I ”Skammerens Datter 1” møder vi Dina og hendes mor Melussina, storebror Davin og lillesøster Melli. Dinas mor er Skammer, hvilket betyder at hun kan se ind i folks sjæl gennem deres øjne og se alt deres skam. Hun bruger sine evner til at finde tyve og snydepinde i deres hjemby, men familien har ikke mange venner da ingen tør se en Skammer i øjnene og blive konfronteret med deres egen skam og fejl. Dina har som det eneste barn arvet Skammer-evnerne fra sin mor, og hun kæmper med at lære sine kræfter at kende og lære at bruge dem.
En dag sendes Melussina til en anden by for at opklare et mord; drukkenbolden Nico er anklaget for mordet på byens fyrste og hele hans familie, og den drageblods-drikkende Drakan beder Melussina om hjælp til at finde ud af om Nico har begået mordene eller ej.
Dina bliver også sendt af sted, men Drakan viser sig ikke til at været til at stole på og snart må både Melussina, Nico og Dina kæmpe for deres liv. Undervejs i historien møder  Dina tiggerpigen Rosa og ender med at få en veninde få livet, da Rosa som den eneste, tør se Dina direkte i øjnene.

Med spirende kærlighed er de
mest fremtrædende temaer stadig venskab og familie…

Skammerens Datter 2
I anden halvdel af historien om Dina spredes fokus til resten af det magiske univers og især resten af Dinas familie. Dina isoleres fra selskabet for at forenes med sin mystiske far og en anden side af sig selv. Dette sætter ekstra fokus på både hendes bror, Nico og Rosa. – Et fokus der tilføjer fortællingen flere nuancer, end hvis Dina havde været enlig hovedperson igen.
Drakans ondskab driver Skammer-familien til nye byer der herskes af mindst ligeså forrykte og ondskabsfulde mennesker. Det er interessant at en samfundstilstand hvor borgerne hedder ”det grå folk” og arbejder hele dagen for deres elskede og frygtede fyrste, på én gang henleder tankerne på et kommunistisk samfund og KZ-lejre. Under alle omstændigheder er det en uholdbar situation, der råber på oprør.
Ligesom det var tilfældet med Drakan og hans drager, holdes disse indbyggere i skak af et kunstfærdigt konstrueret uhyre. Denne gang en søslange, der både bogstaveligt og visuelt hæver sig over dragerne i udseende.
Med spirende kærlighed er de mest fremtrædende temaer stadig venskab og familie, hvilket stemmer godt overens med de værdier, der i særlig grad er dominerende for børn i 10-14 års alderen.

Skammer-maraton
Overgangen fra bog til teater klarer Østre Gasværk Teater over al forventning. De formår at skabe et magisk og næsten filmisk univers ved hjælp lys og af en meget enkelt scenografi.
En konstant underlægningsmusik fra en mystisk musiker i hjørnet samt et helt spillemandsorkester, er med til at skabe en filmisk lydunivers, hvor vi konstant føler os hensat til en mystisk og magisk by i middelalderen.
Lyssætningen skaber små rum i det store gasbeholder og det store ensemble er med til at skabe liv på markedspladsen og feststemning på kroen. Til sidst får den hele armen med teatereffekter – røg, lyn, torden og brag; hold da helt op hvor man bliver blæst væk!

Man bliver fortryllet og forført af dette univers og man er godt underholdt. De 10-14 årige piger som sidder på tilskuerpladserne omkring mig sidder med store øjne, konstant på kanten af sædet.  ”Det er ligesom i bogen!” kan jeg høre min sidemand viske til sin bedstemor.
Der bliver skabt er et meget lækkert visuelt univers, en klar ”skammerstil.” Kostumerne har et næsten mytologisk præg. Dyrene er lavet meget kreativt, og det fungerer overraskende godt at en af birollerne, Dinas bedste ven, hesten Blis, kun har en forkrop og hoved og altså mangler resten af kroppen.  Det ligner jo virkelig ikke en hest, men så alligevel kan man ikke lade være med at se hesten i fuld figur, samt se dens personlighed og følelser. Skuespillerne gør det overordnet rigtigt fint og musikken fungerer rigtig godt, selvom det nogen gange kan blive lidt påtaget, når skuespillerne pludselig bryder ud i følelsesfuld sang. Men det yngste publikum køber den!

Der er er dog lige lovlig mange bipersoner og familieforhold, og uægte børn at holde styr på. Hvis man har et lille barn med inde at se forestillingen, som ikke har læst bøgerne, skal de nok liiiige have den en gang til. Her mærker man omskrivningen fra bog til teater.

Skammerens Datter 1 og 2 er en rigtig familieforestilling. Der er underholdning for både de store og små, og fortælling er fængende og budskaberne universelle. Kulturshots anmeldere faldt klart uden for målgruppen, men havde alligevel en virkelig underholdende aften i teatret, og havde begge lyst til at kaste sig over bøgerne efterfølgende. Se den hvis du er virkelig vild med bøgerne eller se den med din lillesøster eller niecer, så er I alle garanteret en rigtig hyggelig aften.

Du kan læse mere om forestillingen på Østre Gasværk Teaters hjemmeside.

FOTO: Robin Skjoldborg
Anmeldelt af da Fredericia og Johanne Hav Hermansen

Jeg er uddannet BA i Teatervidenskab med Dansevidenskab som bifag, samt MA i Moderne Kultur og Kulturformidling med bifag hos tillægsuddannelsen i Journalistisk formidling fra DMJX/Aarhus universitet. Jeg har arbejdet både bag, foran og på scenen som bl.a. producent, formidler og performer og har derfor en god forståelse for alle elementerne i en teaterproduktion. Jeg er redaktør på bloggen og til tider anmelder. Jeg er vild med eksperimenterende forestillinger f.eks. site specific forestillinger, totalforestillinger og sanseteater a la Teatro de los Sentidos, men jeg holder også af den gode historie så længe den er godt fortalt og skaber magiske øjeblikke.

Vær den første til at kommentere