(s)Expect

4 kanyler

Fordomme og seksualitet undersøges i hæsblæsende ungdomsteater
Bådteatret, Teater Signatur, 19.-20. oktober

Det er søndag, og jeg begiver mig ud på gyngende grund. Bådteatret vipper lystigt under mine fødder, og på scenen foran mig kaster to unge mennesker sig ud i deres første gang, med alt hvad det indebærer af akavethed og pubertetsfølelser. (S)expect er en ungdomsforestilling af Teater Signatur, og er et alternativt bud på seksualundervisning for de 13 – 18-årige. Forestillingen er udformet som en performance lecture, og skifter således mellem fysiske sekvenser, quiz, dialog og monolog.(s)expect

Scenografien er nøgtern, men interessant og funktionel som altid, når Petruska Miehe-Renard står bag. Neonrør og lys gulvbeklædning danner rammen, mens scenen bliver flankeret af tre papfigurer af nøgne mennesker. En scenografi uden pis og glansbilledetendenser. Man kan tale om en ligefremhed, der i den grad også går igen i forestillingen. Der er fuld smæk på, når de to skuespillere Pelle Staack og Merethe Heidi Christiansen folder sig ud, og fører os gennem en montage af scenarier, og man mærker, at holdet bag har lavet omfattende research om emnet. Der er mange vellykkede dele i forestillingen, og især Thea Kulavigs monolog om rejsningsproblemer er et forfriskende indslag. Pelle Staack leverer den på en empatisk, charmerende og sjov måde, uden at udstille og nedgøre de mennesker, han repræsenterer. Også Merethe Heidi Christiansen er dejlig på scenen. Hun formår at skrifte mellem det finurlige og ungdommelige, det lumre og det erotiske.

Forestillingen emmer af humor,
og her er ingen berøringsangst…

(S)expect tager vigtige emner op, så som mobning af homoseksuelle unge, jalousi og voldtægt, men samtidig forstår forestillingen at balancere mellem sjov og alvor, og de løftede pegefingre forbliver pakket væk. Et klogt træk når man henvender sig til teenagere. Forestillingen emmer af humor, og her er ingen berøringsangst, men samtidig er man som publikum fuldstændig tryg i Teater Signaturs hænder. Forestillingen er i øjenhøjde med sit publikum, og der er respekt for deltagerne – en forudsætning for at formen virker.

(S)expect var en skøn oplevelse: sjov, tankevækkende, underfundig og til tider skræmmende. Alt hvad der er godt, når man laver ungdomsteater. Den eneste lille anke jeg som anmelder sad tilbage med, var, at intensiteten dalede mod slutningen, og at man sagtens kunne have gravet dybere i vores fordomme om seksualitet og idealer af, hvordan kroppe skal se ud, også uden at det var blevet formanende. Alt i alt er (S)expect en virkelig velkomponeret forestilling, der møder sine deltagere i øjenhøjde, og giver én en masse at tænke over. Gennemarbejdet, saglig og morsom. Lige som det skal være.

Du kan læse mere om Teater Signatur på deres facebookside.

Anmeldelt af Tine  Hjorth

Jeg er uddannet kandidat i Teatervidenskab og performancestudier på Københavns Universitet, og arbejder freelance som forestillingsleder både i vækstlaget og på de etablerede scener. Jeg holder af teater, der har en skarp visuel profil, og som tør berøre både de store spørgsmål og de helt nære hverdagsemner.

Vær den første til at kommentere