HOME VISIT EUROPE

5

Europa til debat

RIMINI PROTOKOLL (Haug/Kaegi/Wetzel) co-produktion med Mungo Park, Sort/Hvid og Teater Nordkraft. 14-27 september i København

I en lille lejlighed i Vanløse er 13 mennesker samlet. De kender ikke hinanden og ingen ved rigtigt hvad der skal ske. De har dog allesammen købt billet til den samme forestilling; “HOME VISIT EUROPE”. Vi sætter os til bords i spisestuen, godt klemt sammen, skulder ved skulder. På den hvide dug på bordet er hele Europa blevet tegnet ind på med sort tusch. ”HOME VISIT EUROPE” står der på dugen, lige over Frankrig. Ved siden af Spanien står en ubagt kage.

”HOME VISIT EUROPE” er et teaterkoncept, som man spiller som et brætspil i et privat hjem. Igennem spillet undersøger deltagerne Europa. Konceptet er skabt af den eksperimenterende, tyske teatergruppe ”Rimini Protokoll” som har udviklet en dokumentarisk teaterform.
I ”HOME VISIT EUROPE” kan publikum lave alliancer, straffe andre hold og få bonuspoint. Den som får flest point, får den største del af kagen. EU’s historie bliver fortalt undervejs, oplæst af publikum fra små lapper, de har taget ud af en lille maskine, som styrer spillet – spillets “pacemaker”.

”Lad os smide Grækenland ud!”
”Til værten: Gå ud og start ovnen, og sæt den på 180 grader”, står der på en af maskinens papirlapper, som en deltager læser op. Vores vært ser overrasket ud, men rejser sig så og går ud i køkkenet. Nervøse grin breder sig blandt publikum, der sendes usikre blikke og småsnakken går på, hvordan spillet mon fungerer. Maskinen spytter endnu en papirlap ud:

”Hvem her ved bordet føler sig mere som Europæer end som Dansker?” Hænderne ryger i vejret for at markere. ”Hvem her har tillid de andre ved bordet?”, der sendes nervøse smil rundt, og kun få rækker ikke hænderne op.
Næste lap: ”Hvis du kunne flytte eller ophæve en europæisk grænse, hvad ville du så gøre?” ”Lad os smide Grækenland ud!” forslår jeg for at piske stemningen op, og så bliver der helt stille ved bordet.

 

En bid af kagen
Duften af kage breder sig i stuen og da der kommer point på højkant, spidses spillet til. Nu kan man tage point fra andre hold og få en større del af kagen, og deltagerne begynder så småt at opføre sig usolidarisk.
Da kagen skal fordeles, er stykkerne langt fra lige store. Det er der dog ingen, som brokker sig over, og publikum er hurtigt ude af døren, alligevel bliver et par stykker og snakker færdigt.

Et sådan interaktivt teaterforløb er utrolig afhængig af deltagerne. Hvis deltagerne er med på legen, fungerer konceptet, hvis ikke, falder det ofte fra hinanden. Denne eftermiddag er deltagerne heldigvis helt med på “legen”. Men der kommer aldrig gang i en særlig heftig diskussion. Deltagerne ved bordet ligner nok lidt for meget hinanden, og selvom der alligevel bliver snakket og tænkt efter undervejs i spillet, kunne man godt bruge en ekstra halv time, hvor deltagerne frit kan diskutere spillet og Europas udvikling.

Men “HOME VISIT EUROPE” er en både unik og tankevækkende teateroplevelse (eller hvad man nu skal kalde det), som man ikke støder på ofte i teaterkalenderen i Danmark.

Du kan læse mere om “HOME VISIT EUROPE” her.

Jeg er uddannet BA i Teatervidenskab med Dansevidenskab som bifag, samt MA i Moderne Kultur og Kulturformidling med bifag hos tillægsuddannelsen i Journalistisk formidling fra DMJX/Aarhus universitet. Jeg har arbejdet både bag, foran og på scenen som bl.a. producent, formidler og performer og har derfor en god forståelse for alle elementerne i en teaterproduktion. Jeg er redaktør på bloggen og til tider anmelder. Jeg er vild med eksperimenterende forestillinger f.eks. site specific forestillinger, totalforestillinger og sanseteater a la Teatro de los Sentidos, men jeg holder også af den gode historie så længe den er godt fortalt og skaber magiske øjeblikke.

Vær den første til at kommentere