DÆMONER

Se den med din kone hvis I er ved at gå fra hinanden

Østre Gasværk, 14. april – 26. maj

“Dæmoner” af Lars Norén er et kammerspil mellem 4 mennesker, som er ved at gå fra forstanden og fra hianden, i en designerlejlighed, med ren gin, stiv pik og mors aske i vindueskarmen.

“Dæmoner” handler om  2 par i samme opgang. Det ene par er stenrige, moderne og barnløse, det andet almindeligt kikset og med 2 børn i underetagen. Begge par hader hinanden og har fået nok. De føler sig låst fast, enten i barnemos og bleskiftt eller i et destruktiv kærlighedsforhold. De 2 par mobber, flirter med og voldtager hinanden mens de bliver fuldere og fuldere af raseri, jalousi og vodka. Det er mennesker fra deres værste side som fremvises.

Det rige og succesfuldepar skal aftenen før mandens mors bisættelse holde parmiddag med et familiemedlem, men bliver i sidste øjeblik brændt af. Desperationen breder sig mellem de to – de kan ikke overleve endnu en aften kun i hinandens selvskab og inviteter derfor de kiksede og down-to-earth underboere op til en drink. Her begynder en magtkamp om hvem som kan være lækrest, grovst og mest interressant og hvem som bedst muligt kan få den anden ned med nakken.

Forestillingen er hård, grusom og viser mennesker fra deres værste side. Desværre kan jeg bare ikke se nogen idé i, hvorfor jeg i 2,5 time skal indlægges til at se disse to ægtepar udfolde deres primitive, liderlige og hævngerrige lyster på scenen, med mindre det skulle få mig til at få det bedre med mine egne mørke sider og parforhold – det gør forestillingen bare ikke.

Som publikum går man ud med en modvillig følelse, og manglede håb for kærligheden, parforholdet og mennesket i al almindelighed. Forestillingens personer er urealistisk umoralske og er hverken vedkommende eller velkendte. Lars Norén viser med hans drama ”Dæmoner”, virkelig menneskets indre dæmoner, men de kommer i spil på en sær facon, hvor især det velhavende par har mistet alt håb for at blive lykkelige, men også har fralagt sig alt ansvar for at blive det – måske man skal være middelaldrende og midt i sin skilsmisse for at forstå denne forestilling? I så fald må jeg melde mig ud af det smagsdommeri.

Forestillingen er på sin vis lidt letkøbt, ved på overfladen at virke grænseoverskridende og –brydende, voldsom og provokerende, og ved at bruge kendte skuespillere fra film og serier. Men egentlig uden noget egentlig budskab. Dog kunne jeg forestille mig at ens dårlige og destruktive parforhold og problemer ville synes lidt mindre problematiske og dramatiske. Skuespillet er upåklageligt og virkelig godt, for det er nogle talentfulde og velbevandrede skuespillere som står på scenen. Dramaet er godt skrevet og godt leveret, med en god dynamik mellem meget lange handlingsløse snakkescener, hvor de 2 stakkels par forgæves prøver at socialisere med hinanden, og meget actionfyldte og voldsomme scener.

Sceneografien er umådelig stor og fantasifuld og kostumerne rammer virkelig plet og formidler karakterene præcist og humorisktisk. En især lækker detalje er lydeffekterne under forestillingen. ”Dæmoner” indleder med lyden af heste i løb som langsomt bliver højere og højere til den fylder hele lydrummet. Det er en smuk og meget overvældende introduktion til det voldige og stærkt erotisk ladet univers forestillingen udspiller sig i. Derudover er alle skænderier underlagt en dyb, tung, men næsten ikke hørbar rungede lyd, som om noget ondt og voldsomt er ved at komme og til overfladen (hvad der også er).

”Dæmoner” er virkelig en fremstilling af dæmoner, som man i nogen grad vil kunne genkende hos sig selv. Det er en stor forestilling, med store skuespillere. Desværre bliver man ikke efterladt med noget håb for menneskeheden eller noget budskab. Det er en tung forestilling at gå hjem med en fredag aften, mens man stadig ikke føler sig rørt, provokeret eller forandret.

Læs mere om forestillingen på Østre Gasværks hjemmeside, hvor du også kan bestille billetter.

Anmeldt af: Ida Fredericia

Jeg er uddannet BA i Teatervidenskab med Dansevidenskab som bifag, samt MA i Moderne Kultur og Kulturformidling med bifag hos tillægsuddannelsen i Journalistisk formidling fra DMJX/Aarhus universitet. Jeg har arbejdet både bag, foran og på scenen som bl.a. producent, formidler og performer og har derfor en god forståelse for alle elementerne i en teaterproduktion. Jeg er redaktør på bloggen og til tider anmelder. Jeg er vild med eksperimenterende forestillinger f.eks. site specific forestillinger, totalforestillinger og sanseteater a la Teatro de los Sentidos, men jeg holder også af den gode historie så længe den er godt fortalt og skaber magiske øjeblikke.

Vær den første til at kommentere