BLIKTROMMEN

4 kanyler

Lidt for lækkert rødvinsteater – nu med kant

Betty Nansen Teatret 5. janaur – 2. februar

Bliktrommen genopsættes på Betty Nansen efter succesen i 2012. Sidste år anmeldte Kulturshot  forestilling med Nikolaj Lie kaas i hovedrollen som den grænsepsykotiske Oskar, som i en alder af 3 år, beslutter sig for at holde op med at vokse. Oskar som kan skrige glas i stykker, som uafbrudt spiller på sin højtelskede bliktromme, som foragter alle de voksne og ender med at være ansvarlige for hele sin families ulykke.

Men var det så den samme forestilling som  jeg har set nu i 2013 med Thure Lindhart i hovedrollen? Såmænd så! Forestillingen har hverken lagt til eller fra. Det er den sammen virkelig velspillet og veldrejet, dog lidt for hyggelig og rødvinslækre forestilling, som er absolut se- og anbefalelsesværdig.

bliktrommen 2013Der er dog en del scener man kunne ønske at der var blevet strammet op på. Det drejer sig især om lange scener, som fungerer som comic relief. De er sjove og publikum har brug for en lille pause, men komikken forsvinder i det langtrukne, og tager fokus fra den alvor som både bogen og filmen indeholder. Her tænker jeg især på Oskars første skoledag, hvor Jens Jacob Tychsen spiller tysk skolelærerinde og læser elevernes skoleskema op i 3 minutter. Tychsen er virkelig morsom og besidder et stort komisk geni, men scenen trækkes desværre i langdrag.

Iscenesættelse, scenografi (og oven i købet koreografi) fungerer dog stadigt upåklageligt, og castet er godt sammensat.

”Bliktrommen” er helt klart værd at bruge en fredag aften på!

Og her vil jeg netop henlede opmærksomheden på forestillingens eneste umiddelbare ændring: Thure Lindhart. Nikolaj Lie Kaas var lidt for sympatisk og  mindede (desværre) alt for meget om sin rolle som Dirch Passer i filmen ”Dirch”, som dengang kørte i biograferne, samtidig med forestillingen.

Thure Lindhart har en helt anden sindssyge og virker langt mere manipulerende og hjerteløs end Nikolaj Lie Kaas. Lindhart er langt mere kantet og sær end Lie Kaas og giver forestillingen noget til at stå i mod al dens ”lækkerhed”.

Det er god forestilling og lækker iscenesættelse, men desværre ikke en forestilling som sætter sig i en.

Se den hvis du ikke så den sidste år, og trænger til en underholdende aften med kærsten og svigerfamilien – ”Bliktrommen” er helt klart værd at bruge en fredag aften på!

Du kan læse min anmeldelse af Bliktrommen her på siden og læse mere om bliktrommen på Betty Nansens hjemmeside.

Jeg er uddannet BA i Teatervidenskab med Dansevidenskab som bifag, samt MA i Moderne Kultur og Kulturformidling med bifag hos tillægsuddannelsen i Journalistisk formidling fra DMJX/Aarhus universitet. Jeg har arbejdet både bag, foran og på scenen som bl.a. producent, formidler og performer og har derfor en god forståelse for alle elementerne i en teaterproduktion. Jeg er redaktør på bloggen og til tider anmelder. Jeg er vild med eksperimenterende forestillinger f.eks. site specific forestillinger, totalforestillinger og sanseteater a la Teatro de los Sentidos, men jeg holder også af den gode historie så længe den er godt fortalt og skaber magiske øjeblikke.

Vær den første til at kommentere