Tigerhjerte svøbt i kvindehud

5

Romantik hos Shakespeare er ikke for sarte sjæle

Det Kongelige Teater, Skuespilhuset, 10. april – 26. maj

Scenen er mørk og en enkelt glødepære hænger ned fra loftet. Stilheden brydes af en begejstret jubel, helt nede fra den bagerste ende. ”JAAAAAH” råber Ofelia af glæde, for hun har fået brev fra Hamlet, hvor han forsikrer hende om sin kærlighed.Tigerhjerte 4323 Allerede fra begyndelsen af forestillingen, bliver der leget med den form Shakespeares originale ord bliver leveret i, og det virker SÅ godt.  ”Tigerhjerte svøbt i kvindehud” er en Shakespeare-collage med tekster fra 13 stykker, hvor nye sammenhænge og ligheder dukker op, efterhånden som karaktererne mødes på kryds og tværs.
En scene der virkelig udnytter de gentagende temaer hos Shakespeare er når Hamlet og Ofelia møder Richard III og Lady Anne. Hamlet har inviteret en teatertrup til at vise dronningens svigefuldhed for hele hoffet. Scenen får nyt liv, når skuespillerne er Richard III, der forfører Lady Anne efter at have dræbt hendes mand. Der skiftes mellem den ene og den anden historie og pludselig får vi en ny forklaring på, hvordan Hamlets mor kunne få sig selv til at gifte sig med sin mands morder.

 

De fire kvindelige skuespillere er eminente og supplerer hinanden godt. Særlig blændende er Danica Curcic der giver den som både hadefuld Hamlet, vanvittig Othello og liderlig Cleopatra

Det kan godt være ordene er 450 år gamle men det gør ikke betydningen mindre underholdende og vedkommende, og fremførslen er i flere tilfælde moderne og humoristisk.
De fire kvindelige skuespillere er eminente og supplerer hinanden godt. Særlig blændende er Danica Curcic der giver den som både hadefuld Hamlet, vanvittig Othello og liderlig Cleopatra.
Forestillingen skifter mellem stykker og karakterer, hvor nogen optræder en enkelt gang og andre vender tilbage. Det fungerer rigtig godt, da det vedligeholder en form for kronologi og udvikling på trods af den fragmenterede opbygning.
Det er nok heller ikke tilfældigt at der bliver lagt ud med de unge forelskede kvinder, Ofelia og Julie og sluttet af med de mere modne og handlingsstærke Margaret og Lady Macbeth.

Overgangene mellem historierne gives ofte med stemningsfulde og smukke sangstykker, hvor skuespillerne også imponerer. Det er meget fine pauser der giver rigtig god mening i forhold til den overordnede historie om kvinder der elsker, kæmper og dør for kærligheden.
I denne hyldest til romantik og kærlighedens kvinder kan man heller ikke lade være med at studse over, i hvor høj grad, der hos Shakespeare, ofte bliver sat lighedstegn mellem “du er smuk” og “jeg elsker dig”.
Selvom projektet går ud på at give kvinderne taletid, så er det en god beslutning at give ordet til flere mandlige karakterer. De stjæler ikke billedet og de fremhæver på den ene side kvindernes overlegenhed, og gør på den anden opmærksom på, at større forskel er der ikke nødvendigvis på mænd og kvinder.

Det er en fordel at have bare et basalt kendskab til Shakespeares mest berømte karakterer på forhånd, men hvis det ikke er tilfældet er der også en kort og klar introduktion til de enkelte karakterer i programmet, så alle kan følge med.
”Tigerhjerte svøbt i kvindehud” er en stærk, sjov og tankevækkende forestilling om kvinder og deres mænd. 5 flotte shots herfra.

Du kan læse mere om forestillingen på Det Kongelige Teaters hjemmeside her.

Foto: Agnete Schlichtkrull
Anmeldt af: Johanne Hav Hermansen

Jeg er bachelor i litteraturvidenskab, med tilvalg på teatervidenskab, og finder transformationen fra tekst til teater meget interessant. Jeg er både til helt klassisk skuespil og den skæve, moderne forestilling. Jeg går op i troværdige replikker, og skabelsen af rum på scenen. Jeg elsker Thure Lindhardt og synes Macbeth er en kæmpe winer. Store teateroplevelser har gennem de senere år været En Skærsommernatsdrøm på Folketeatret, Orakler på Republique, Skakten på Caféteatret og Hotel Paradiso på Teater V.

Vær den første til at kommentere