Nosser

Man power og bløde boller

Teater DanneBro og Teater I Akt, HAUT, 11. – 15. november

“Why do people say ‘grow some balls’? Balls are weak and sensitive. If you wanna be tough, grow a vagina. Those things can take a pounding” har den nu 90-årige skuespillerinde Betty White engang sagt. Ja, hvorfor egentlig? Nosser er bløde og sensitive, og sådan er mændene i forestillingen “Nosser” også, selvom de bravt prøver at skjule det; Jeg har det fint, jeg skal bare have en øl til.

Forestillingen handler om at være mand – sådan en rigtig mand, der bygger ting og bruger sine hænder, bæller bajere og tager “kæresten” hårdt op ad byggeprojektet. De 4 skuespillere Hans Christian Schrøder, Jeppe Alsgaard Pachaï, Kasper Buus og Andreas Christian Schultz Jensen spiller bravt 4 sider af den samme mand, og det fungerer rigtig godt når de diskuterer deres holdninger og syn på tilværelsen med hinanden – men egentlig med sig selv.

“Nosser” oser af mand med både skovmandsskjorter, værktøjsbælter, bajere, bar overkrop og sågar bar røv…

Vores hovedperson “manden” er, i afmagt efter sin fars død, gået igang med et større byggeprojekt. Han bygger og bygger uden at vide hvad det egentlig er han bygger og ender med at fylde hele stuen med byggerodet. Ikke ligefrem noget “kæresten” synes om som derfor skrider og efterlader vores mand i en endnu værre forfatning.
For at holde facaden bygger han bogstavelig talt en facade op, en hel fæstning omkring sig selv. Med værktøj, penis-attributter, øl og ture til trælasten og i byen prøver vores stakkels mand at samle sig og få tilværelsen til at give mening.

“Nosser” oser af mand med både skovmandsskjorter, værktøjsbælter, bajere, bar overkrop og sågar bar røv, men alligevel kan jeg som kvinde sagtens identificere mig med de her mænd. I virkeligheden handler forestillingen jo om at blive voksen, men stadig være ung. Om alle de forventninger man har til sig selv og som andre har til en. Forventningerne om at blive til noget, at gøre ligesom sin far og så alligvel slet ikke blive ligesom sine forældre.

Min pik er større end din pik!

Selvom det lyder noget tungt det hele; livskrise, selvransagelse, heart break osv., er hele forestillingen leveret med en gennemtrængende humor. De gør tykt grin  med mandeidelaerne og fordomme om mænd mens de holder en ironisk distance til det hele. F.eks. kan alle objekter på denne scene fungere som penis-atributter som til stor morskab bliver fremvist med største selvtilfredshed; min pik er større end din pik!
Scenerne er komiske og fjollede og virkelig velskrevet. Især samspillet fungerer godt mellem de 4 mænd. Her er der ingen primadonnaer eller alfahanner. Det er en sammenspilsforestilling som i høj grad vinder ved de 4 mænds kemi og samarbejde. Man tror på dem som bedste venner, og de forskellige typer spiller godt op mod hinanden.

Scenografien er mangefaceteret og anvendt virkelig godt. I takt med at mændende bygger, bliver scenografien også bygget op med paller og lister. Den er enkel og brugbar og lyssætningen skaber endnu flere rum og stemninger. Den bliver anvendt optimalt, og der er egentlig ikke nogen finger at sætte på den.

Forestillingen føles dog på en eller anden måde meget lang, og det har måske at gøre med at det ikke er særlig tydeligt hvor forestillingen vil hen. Ligesom vores hovedperson flagrer forestillingens lidt. Budskabet er klart, men dramaturgien er en smule vag.
“Nosser” er sammensat af mange små scener hvor “manden” prøver sit værd af. Der er mange scener hvor musikken spiller en stor rolle. Der bliver lavet små, næsten koreograferede “numre” der gør forestillingen omend endnu mere fjollet. Instruktøren har virkelig givet den gas med musik, fysisk teater, rollespil, genreskift osv. Der er rigtig meget godt, men der kunne være strammet op og dræbt nogle flere darlings.

Når alt kommer til alt, er “Nosser” dog en både følsom, charmerende og skideskæg forestilling, stærkt leveret af 4 gode skuespillere med hver deres særkende. Godt gået drenge!
Jeg ser frem til deres forestilling “Ung mands byrde” som kommer til at spille til januar og foregår i en herskabslejlighed ved Nørreport. “Nosser” får 5 kanyler!

Du kan læse mere om “Nosser”, Teater I Akt og Teater DanneBro på deres facebookprofiler her  og her og bestille billetter til forestillingen “Ung mands byrde” på Teater Grob hjemmeside.

Jeg er uddannet BA i Teatervidenskab med Dansevidenskab som bifag, samt MA i Moderne Kultur og Kulturformidling med bifag hos tillægsuddannelsen i Journalistisk formidling fra DMJX/Aarhus universitet. Jeg har arbejdet både bag, foran og på scenen som bl.a. producent, formidler og performer og har derfor en god forståelse for alle elementerne i en teaterproduktion. Jeg er redaktør på bloggen og til tider anmelder. Jeg er vild med eksperimenterende forestillinger f.eks. site specific forestillinger, totalforestillinger og sanseteater a la Teatro de los Sentidos, men jeg holder også af den gode historie så længe den er godt fortalt og skaber magiske øjeblikke.

Vær den første til at kommentere