BØRN ER DUMME

Intriger og dårlig kaffe

Teater Grob, 8. september – 20. oktober

5 undervisere er en fredag aften samlet for at arrangere fejringen af skolens jubilæum. Forestillingen indleder med en lang monolog om skolens ånd og folkeskolens udvikling, og så er der ellers langt op til aggressiv rundkredspædagogik.

På læreværelset har en række lærere samlet sig: en ny engageret underviser, Melek, en frisindet ung musiklærer men en tung fortid, Lars, en gammelklog og småbitter dansklærer hvis grundlæggende strategi er at ”sætte sig på børnene” for at få dem til at makke ret, Sigrid, og en stresset og stram matematiklærer, som har hang til at gå i specialbørnenes pilleskab, Helene. Midt i det hele prøver den stakkels skolelæder Anders at skabe god stemning og engagement på lærerværelset, mens de andre lærere bagtaler ham i krogene.

”Det er sku da en del af dit job som skoleleder at folk snakker om dig, når du ikke er  der” Sigrid

Det er et lærerværelse som i lige så høj grad som klasserne er påvirket af mobning.”Kender du ikke den leg? Man tegner Birgittes røv på tavlen, og hvis man kan ramme den må man gerne drikke mere rødvin.” Anders.

”Børn er dumme” udråber matematiklæreren Helene pludselig midt på lærerværelset.Det er måske ikke så mærkeligt, for med en arbejdsdag, hvor hver dag er en magtkamp mellem hende og 30 stk. præpubertære 5 .klasses-unger, er det måske ikke så mærkeligt at Helene er på sammenbruddets rend og drømmer om et job i administrationen hvor man blot skal tage sig af de andre (dysfunktionelle) undervisere.

Sammenbrud og hemmeligheder kommer frem i lyset og aften udvikler sig selvfølgelig til et intrigefyldt kaos.

Skarp timing og god premierestemning hos publikum giver ”Børn er dumme” stående ovationer. Forestillingen er et banalt hverdagsdrama om en arbejdsplads som fint afspejler (forhåbentlig ikke så) mange andre underbemandede arbejdspladser, og som samtidig sender en tilbage til ens egne skoleminder om mærkelige undervisere, sure klasselokaler og ens matematiklærerens dårlige kaffeånde. Vi har alle gået i skole og kan genkende situationerne. Derfor favner forestillingen rigtig bredt og derfor var den 70-årige teatergænger lige så flad af grin som kulturshot var. Mest af alt er ”Børn er dumme” en folkekomedie om en række dysfunktionelle karakterer rystet sammen på en skole under stress. En slags ”The Office” på en folkeskole.

Bag forestillingen står dramatikeren Anna Bro som bl.a. har skrevet dramaet “Sandholm” til Mungo Park og “BCNU” til Teater Grob.

Kulturshot giver 4 kanyler og glæder sig over at være ude af skolesystemet.

Læs mere om forestillingen på Teatre Grobs hjemmeside og om Anna Bro her.

FOTO: Per Morten Abrahamsen
Anmeldt af: Ida Fredericia

Jeg er uddannet BA i Teatervidenskab med Dansevidenskab som bifag, samt MA i Moderne Kultur og Kulturformidling med bifag hos tillægsuddannelsen i Journalistisk formidling fra DMJX/Aarhus universitet. Jeg har arbejdet både bag, foran og på scenen som bl.a. producent, formidler og performer og har derfor en god forståelse for alle elementerne i en teaterproduktion. Jeg er redaktør på bloggen og til tider anmelder. Jeg er vild med eksperimenterende forestillinger f.eks. site specific forestillinger, totalforestillinger og sanseteater a la Teatro de los Sentidos, men jeg holder også af den gode historie så længe den er godt fortalt og skaber magiske øjeblikke.

Vær den første til at kommentere