Turister

At rejse er at (over)leve?

Teater Får302, 16. februar – 7. marts

På Får302 bliver vi taget med på en ”all inclusive” ferie. Vi er fluen på væggen hos 2 par, kort efter ankomsten til deres ferieresort, et ikke angivet sted, i den 3. Verden. Dramatikeren Magnus Dahlström, der står bag store succeser sp som “Jernbyrd” er nu aktuel med Danmarks-premieren ”Turister” på FÅR302.

Stykket sætter fokus på ”ferieeksil” fænomenet – et lukket ferieparadis afskærmet fra alskens rædsler og omgang med lokalbefolkningen. Det belyser de enorme forskelle der kan være på velstand og levevis. Hvorfor rejser disse mennesker på ferie dertil? Og ved de selv hvorfor?

Første akt tager sit udspring fra altanerne. Fra begyndelsen og resten af første akt, møder vi parrene på deres altaner, som er placeret lige ved siden af hinanden på forscenen. Universet er meget absurd, og man associerer hurtigt til Harold Pinter og Samuel Becketts stykker. Dialogen er ligeledes abstrakt med mange flertydige replikker og uden store fremskred i handlingen, men samtidig er der et spændende spil omkring det usagte mellem linjerne. Skønt og nuanceret leveret af vores 4 skuespillere.

Dog synes jeg aldrig vi får stykkets fulde potentiale at se

Gennem stykket oplever man panikken ligge og røre på sig, mens karaktererne oplever sig selv, hinanden og det uvisse på den anden side af hegnet udvikle sig mod kaos. Det er spændende fordi man ikke har et eneste clue, om hvad der kommer til at ske. Konstant mindes vi om at der uden for hotellets sikre areal er sket én eller flere katastrofer. Om det så er oprør, borgerkrig, tsunami eller noget helt andet, ved vi ikke.

Jeg føler til tider at stykket bliver for statisk. Skuespillerne forekommer ret låst i 1. akt; de leverer fine præstationer, men pladsen er trang og det fører, sammen med den svære dialog, til et tab i kadence. Der kommer dog mere fart på i 2. akt, da scenen ændres til at forestille indgangen til en maskefest. Der er mere plads på scenen og samspillet styrkes betydeligt. Dog synes jeg aldrig vi får stykkets fulde potentiale at se.

Det sorte, dystopiske univers og det diffuse miljø, finurligt skabt af scenograf Magnus Dahlströmn, sammen med den valgte instruktion, efterlader tilskueren en smule forvirret og konfus, om det så er meningen eller ej.

Kulturshot.dk giver 3 hurtige sprøjter til Teater FÅR302 og “Turister”. Du kan læse mere om forestillingen på Får302’s hjemmeside her.

 

Uddannet fra Rødkilde teaterhøjskole 2011, skuespiller aspirant, og instruktør samt skuespiller på flere forestillinger i det Københavnske undergrundsteater de seneste 3 år. Bl.a. "Væk ham ikke" - Teateret ved Sorte Hest, 2012, "Fra nu til nu" - MungoPark Teaterbattle, 2012, "Stor Ståhej for Ingenting" - Krudttønden, 2013 og ”Aftalt spil" - MungoPark Teaterbattle, 2013 Jeg har tidligere spillet en masse musicals og sætter stor pris på den genre, når det er udført med nerve og sjæl. På det seneste har det klassiske teater haft min store interesse. Jeg er både til de ældre og de moderne klassiske værker. Ligesom jeg finder stor glæde ved fysisk og absurd teater. For mig skal teater helst give genklang hos tilskueren, eller provokere denne, så han/hun tvinges til at se ting i et andet perspektiv. Samtidig vil jeg altid sige at kunst er kunstigt.

Vær den første til at kommentere